Vergelijken

Energie vergelijken

Waarop moet ik energie vergelijken?

Waar zou ik bij energiecontracten op kunnen vergelijken? Energie is immers gewoon energie en gas is gas, van welke energieleverancier het ook komt.  Er zijn toch nog wel enkele verschillen waarop u energie kunt vergelijken.


Energieprijs
De belangrijkste vergelijkingsfactor bij het vergelijken van energie is vanzelfsprekend de energieprijs.
Wanneer u uw gegevens invult in een energievergelijker worden de goedkoopste energieleveranciers dan ook als eerste getoond.

Vast of variabel tarief van de Energie
Als u energie gaat vergelijken komt u ook voor de keuze te staan of u voor een vast of variabel tarief gaat.
Als u de afgelopen periode een variabel tarief had kon u profiteren van diverse prijsverlagingen, maar voor hetzelfde geld gaan de energieprijzen de komende periode weer flink stijgen. Bij het vergelijken van energieleverancier zult u zien dat er diverse energiemaatschappijen zijn die een variabele energieprijs aanbieden die alleen maar kan dalen. Dan heeft u het beste van twee werelden: u betaalt nooit meer dan het afgesproken tarief maar u profiteert wel van dalende energieprijzen.  Uiteraard gaat voor niets de zon op: dit zijn over het algemeen niet de allergoedkoopste energieleveranciers.

Energiecontract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd
Als u kiest voor een vast tarief voor uw energie betaalt u over het algemeen wat meer dan wanneer u kiest voor een variabele energieprijs. Dat is ook logisch, want de energieleverancier loopt het risico dat de energieprijzen stijgen gedurende de looptijd van het energiecontract. Wanneer u kiest voor een vaste energieprijs kiest u ook automatisch voor een energiecontract voor bepaalde tijd. U komt immers met de energiemaatschappij overeen dat uw energieprijs gedurende een bepaalde periode hetzelfde blijft. Over het algemeen heeft u bij een contract voor bepaalde tijd de keuze uit een éénjarig energiecontract of een driejarig contract. De meeste mensen kiezen voor een eenjarig energiecontract. Vanzelfsprekend kunt u ook kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd. Zeker in een periode waarin de energieprijzen dalen kan het erg interessant zijn om hiervoor te kiezen. U heeft dan immers een variabel energietarief. De energieprijzen worden meestal 2 keer per jaar aangepast en u kunt dan bij elke aanpassing uw energie vergelijken om te zien of uw huidige energiemaatschappij nog steeds de goedkoopste energieleverancier is. Zo niet kunt u eenvoudig en kosteloos overstappen.

Bij het vergelijken van energieleveranciers in onze energievergelijker ziet u in één oogopslag voor welke energiecontractvorm de genoemde energieprijs geldt.

Actietarieven en welkomstcadeaus bij het afsluiten van nieuwe energiecontracten
Sommige energieleveranciers werken met actietarieven voor energie, waarbij u bijvoorbeeld de eerste drie maanden een lager bedrag betaalt dan de rest van de energiecontractperiode. Andere energiemaatschappijen proberen u te lokken met mooie welkomstcadeaus, zoals bijvoorbeeld een gratis tablet.  Dit soort energieaanbiedingen zijn uiteraard verleidelijk, maar let bij het vergelijken van energiecontracten goed op dat u uiteindelijk niet alsnog teveel betaalt.